Facebook link RSS link Contacte link

Espais de Barcelona

L’Associació Conèixer Història ha dut a terme un projecte de localització, catalogació i difusió dels espais de memòria democràtica de la ciutat de Barcelona. L’objectiu és posar en coneixement de la ciutadania aquells indrets de la ciutat que van ser escenari de fets transcendents per a la consecució de les llibertats durant el segle XX.

Una ciutat com Barcelona, que va viure la proclamació de la República Catalana, que va ser la primera ciutat d’Europa bombardejada sistemàticament, que va experimentar una cruel repressió durant la dictadura franquista i que va viure la lluita per la recuperació democràtica als seus carrers, cal que tingui consciència dels espais on aquests fets van succeir. És important impulsar una memòria col·lectiva que permeti a tota la societat –però especialment als més joves- ser conscients dels orígens de l’actual democràcia i dels esforços que foren necessaris per aconseguir-la.

 home_logos (1)A partir d’una recerca documental i bibliogràfica hem localitzat i catalogat en una base de dades prop de 100 espais de memòria que constitueixen una autèntica topografia de la memòria democràtica de Barcelona. Fem difusió d’aquests espais a través de rutes guiades i del projecte digital Memòria Bcn, que conté una pàgina web en 4 idiomes i una aplicació per a telèfons mòbils amb 10 itineraris històrics per barris de la ciutat.

També col·laborem amb el Centre de Recerca Polis de la Universitat de Barcelona i el màster en Disseny Urbà per a fer promoció i difusió de la Ruta de Memòria Històrica de Les Corts, que proposa un recorregut per 13 localitzacions del districte relacionades amb la Segona República, la Guerra Civil i la dictadura franquista.

L’equip de l’ACH implicat, en diferents fases, en aquest projecte està format per: Toni Contijoch, Oriol López, Àngel Reguera, Layla Dworkin, Pablo Barrio, Mireia Pons, Marc Coromines, Bea Jiménez, Albert Ciller i Jesús Floro.