Facebook link RSS link Contacte link

Ruta de l’exili

Per Toni Contijoch, Oriol López i Àngel Reguera

Aquesta ruta reprodueix el camí que van fer a peu milers de persones l’any 1939 quan es van exiliar a França, creuant els Pirineus, empesos per l’avanç de les tropes franquistes. El tram a realitzar és el mateix que van seguir el President Companys, el President de la República Manuel Azaña i el Lehendakari basc José Antonio Agirre Lekube. S’inicia al petit municipi de La Vajol i finalitza a l’altra banda de la frontera, a Les Illes, on la gendarmeria francesa esperava els exiliats per reconduir-los als camps d’internament.

adult e infant amb la cama amputada camí de l’exili La jornada s’inicia a l’entrada de La Vajol, on hi ha un aparcament. Sortint de l’aparcament hi ha un camí indicat amb un cartell que porta fins el Monument a l’exili. Uns cent cinquanta metres enllà hi trobarem una esplanada amb un monument sobre una roca que representa un adult i un infant amb la cama amputada camí de l’exili, inspirat en una fotografia autèntica. És un dels pocs monuments a tot l’Estat dedicat a aquells que van deixar el país a les acaballes de la Guerra Civil.

Si tornem enrera, ja a l’interior del poble de La Vajol, hi trobarem de seguida una petita placeta on hi ha diferents plaques i recordatoris de l’exili i del pas dels presidents Companys i Agirre pel municipi. La Vajol és un poble petit però que val la pena fer-hi una visita. Cal destacar la plaça, nucli del poble, i l’església de St. Martí d’estil romànic tardà i amb una llarga escala de pedra afegida a la façana.

Per iniciar la ruta pròpiament dita, cal deixar el poble i agafar (a peu o en cotxe) la carretera GI-505 direcció Ceret i Monument a Lluís Companys. Al cap d’1,5 km trobarem el restaurant Manrella-Comaulis que, si anem en cotxe, és un bon lloc per estacionar el vehicle. Uns cent metres més endavant, a mà esquerra, hi trobem els rètols que indiquen el camí cap al Coll de Lli, al qual hi arribarem en una mitja hora. Es tracta d’una pista forestal amb pendent ascendent moderada que passa per la Font del Cu-cut i, més amunt, arriba a un petit mas.

indicació coll de lli En aquest punt trobem una cruïlla, hem de continuar recte en direcció al poble francès de Les Illes. Uns metres més endavant hi ha una petita esplanada amb una tanca de filferro que marca la frontera amb l’Estat francès. En aquests moments som al cim del Coll de Lli, on hi ha una placa en memòria dels tres presidents que, camí de l’exili, van passar per aquest punt.

Seguim tot recte, per una pendent descendent, de dificultat baixa-moderada. A la tardor el camí, que passa pel mig d’un bosc de castanyers, està completament cobert de fulles que dificulten el pas. L’última part de la ruta és de propietat privada i cal passar per un lateral del camí resseguint un rierol.

TrabucairesPoc després ja serem al nucli de Les Illes, on van arribar els exiliats que van passar pel Coll de Lli. El primer edifici que trobem és l’hostal dels Trabucaires, un establiment amb història on, segons expliquen els habitants de la zona, el President Companys s’hi va allotjar i al moment de marxar la mestressa li va fer una truita que no va poder pagar perquè no portava diners. Per la zona encara es diu que els catalans devem una truita.

BBIIPer tornar a La Vajol, es pot fer el mateix camí enrera o anar pel Coll de Manrella. Si voleu tornar per aquesta ruta -opció que us recomanem- heu d’agafar una pista de ciment que surt just del costat d’un monument en honor a les Brigades Internacionals i a l’exèrcit republicà, on hi ha un cartell que indica “La Vajol”. Aquest camí és més fàcil que l’anterior i ofereix millors vistes dels Pirineus.

temple de la pauUn cop dalt del Coll de Manrella, ja dins de Catalunya, hi trobem el monument piramidal “Temple de la Pau” en homenatge a Lluís Companys. Es va construir en aquest indret no perquè el President Companys passés per aquest camí sinó perquè era una bona ubicació, més àmplia i accessible que la del Coll de Lli per on realment va passar Companys. Al monument també s’hi arriba fàcilment des de la Vajol, en cotxe són pocs minuts.

Museu Memorial de l’Exili

La Jonquera. Carrer Major, 43-47[Google Maps]

Museu Memorial de l'ExiliLa visita al Museu Memorial de l’Exili (MUME), inaugurat l’any 2007, pot ser tan un bon punt d’inici com el punt final d’aquesta ruta. El MUME es troba a la Jonquera (Alt Empordà), localitat fronterera que va viure als seus carrers la fugida de milers de persones que abandonaven el país per por a la repressió franquista. L’exposició permanent del museu està dedicada doncs a l’exili republicà del 1939, als seus antecedents i a les seves repercussions més immediates i ens permet conèixer el patiment i les experiències viscudes a l’exili per aquests ciutadans durant quaranta anys. L’exposició es divideix en 5 àmbits que contenen recursos audiovisuals i escenogràfics, panells explicatius i una àmplia mostra de documents originals d’interés històric. El museu també explica altres processos d’exili dels segles XX i XXI que han tingut lloc a la resta d’Europa i altres continents.

Rutes guiades

PeatónDes de l’Associació Conèixer Història oferim itineraris guiats per aquesta ruta de l’exili. Els itineraris es fan acompanyats d’historiadors experts en patrimoni i van destinats a grups a partir de 10 persones. Per a més informació contacteu amb nosaltres a través del correu electrònic: contacte@coneixerhistoria.cat

Informació pràctica

la-vajol_logo
Municipis de La Vajol (Alt Empordà) i Les Illes (França)

durada_logo
Durada de la ruta: 2 hores i 30 minuts

accessos_logoN-II fins al km. 773 o autopista A-7 fins la sortida 2 (La Jonquera), després agafar la N-II direcció Barcelona, tot seguit trobarem un desviament que indica Agullana i Maçanet de Cabrenys GI-500. A l’arribar a Agullana la carretera fins a La Vajol passa a ser la GI-501.

transport_logoNo hi ha servei de transport públic fins La Vajol. La companyia d’autobusos David i Manel arriba fins Agullana i Maçanet de Cabrenys amb sortides de Figueres i La Jonquera. Tel. 972 672 853, www.davidimanel.com