Facebook link RSS link Contacte link

Viatge a Budapest

Per Toni Contijoch

Terror Háza [Casa del Terror]

Andrássy út 60[Google Maps]

casa del terror La visita a la Terror Háza (Casa del Terror) al carrer Andrássy út 60 de la ciutat de Budapest és una bona manera de conèixer la convulsa història d’Hongria del segle XX. Aquest museu, quarter general dels nazis hongaresos primer i de la policia secreta comunista després, explica les vicissituds d’un país que va viure dos règims contraris en les ideologies però similars en les formes, commemora les víctimes del terror i recorda els actes bàrbars i despietats d’ambdues dictadures: el nazisme i el comunisme.

El Museu, format per tres plantes i un soterrani, ens introdueix al règim nazi i, més extensament, potser perquè va estar més de quaranta anys en el poder, al comunista. Només entrar ens trobem amb un tanc alemany de la Segona Guerra Mundial i durant el recorregut de les diferents plantes de l’edifici es passa per despatxos d’oficials, sales amb propaganda política de l’època, fotografies diverses (com les de la destrucció per part dels nazis del famós Pont de les Cadenes de Budapest), tot acompanyat d’una museografia sonora on es poden escoltar els discursos dictatorials entre altres sales temàtiques.

La visita també transcórre als soterranis de l’edifici, on es baixa amb un ascensor que al tancar les portes s’encén un monitor i una persona explica el terror viscut en aquell lloc. Un cop arribes al soterrani, les petites i claustrofòbiques cel·les donen una idea del patiment viscut entre aquelles parets. El que més pot arribar a impactar del Museu pel seu significat és la Galeria dels Culpables. En aquesta sala es troben les fotografies dels traïdors, espies, torturadors, molts d’ells encara vius, que van permetre o perpetrar totes les atrocitats que es van viure en aquell espai. Una bona manera d’explicar la història sense deixar res dins el tinter.

Centre Commemoratiu de l’Holocaust

Páva utca 39[Google Maps]

Aquest edifici va ser inaugurat l’any 2004 amb ocasió del 60è aniversari de l’inici de l’Holocaust a Hongria. Documenta de manera excel·lent, el transport, l’internament i l’extermini dels jueus hongaresos al camp d’Auschwitz. Una sinagoga, finalitzada l’any 1924, que es troba al pati central, pot servir de complement a la visita.

Parc Memento-Parc de les Estàtues

Districte XXII, creuament dels carrers Balatoni út i Szabadkai utca[Google Maps]

Parc Memento-Parc de les EstàtuesEs tracta d’un equipament únic al món que, presentant els records de l’època comunista, evoca la caiguda de la dictadura. En aquesta espectacular exposició estan reunides les estàtues i monuments pro soviètics que un dia van lluir als carrers i que van ser desplaçats del seu lloc original després de la caiguda del comunisme els anys 1989-1990. Destaquen les estàtues de Lenin, Marx, Engels o la del soldat soviètic amb una alçada de 6 metres que en una mà porta la bandera amb la falç i el martell i del seu coll penja una metralladora. També hi trobem una reproducció a mida real de la tribuna des d’on els dirigents comunistes saludaven a la població al costat d’una estàtua de bronze de 8 metres d’alçada d’Stalin. També es pot destacar el monument a les Brigades Internacionals, si bé la seva tasca no és reconeguda positivament en aquesta exposició, cal dir que per molts ciutadans catalans i espanyols és emocionant recordar el suport d’aquestes brigades en la lluita contra la dictadura franquista.

Museu Jueu

Dohány utca 2-8[Google Maps]

El Museu conté objectes relacionats amb la vida religiosa i quotidiana. La sala commemorativa de l’Holocaust relata els fets dels anys 1944-1945. Com a fet curiós, dir que annexe al Museu es troba una altra Sinagoga amb un aforament per a 3.000 persones, és la casa de culte jueu més gran del món, exceptuant la de Nova York. Durant la Segona Guerra Mundial, aquesta sinagoga juntament amb el barri en el qual està integrada va fer les funcions de camp de concentració. En els jardins de la sinagoga es troba “L’arbre de la vida” en record dels més de 600.000 jueus que van ser morts.

El Pont de les Cadenes

Lánchíd[Google Maps]

pont de les cadenesVa ser el primer pont permanent que va comunicar Buda amb Pest. Aquest pont no s’ha escapat de la història convulsa de Budapest, ja que al final de la Segona Guerra Mundial va ser dinamitat per l’exèrcit alemany. No va ser reconstruït fins l’any 1949.